MASALA mix van HAAT & LIEFDE. India dag 25–42 - Reisverslag uit Dehradun, India van Irene Vught - WaarBenJij.nu MASALA mix van HAAT & LIEFDE. India dag 25–42 - Reisverslag uit Dehradun, India van Irene Vught - WaarBenJij.nu

MASALA mix van HAAT & LIEFDE. India dag 25–42

Blijf op de hoogte en volg Irene

03 Augustus 2012 | India, Dehradun

Namaskar family & friends!

Niet alleen jullie werden moe van het lezen.. ik werd ook moe van het typen.. Dus ik heb het deze keer anders aangepakt, en gekozen voor de high-lights van de afgelopen weken! En als je maar beperkte tijd hebt een aantal trefwoorden die je met de zoekfunctie Ctrl F efficiënt kan vinden zodat je het deel kan kiezen wat je aanspreekt: reizen, lesgeven, vrouwenmoord, vrouwabortussen, ruzie, neergeschoten, liegen, golden temple, kernkwaliteiten, sikh, pakistan, bijzonderblank, oneerlijk, verstoppertje, machteloosheid, bullshit, hierarchie, core quality, little Tibet, cultuurverschillen, cultuurproblemen, activiteiten, foto.

Aardig wat ‘negatievere’ woorden ook, maar het leven gaat nou eenmaal niet altijd over rozen!!;) En JAAAAHOOR Het is nog steeds erg leuk hier, maar ik moet toegeven dat ik Nederland toch wel mis! Toen ik in Canada zat voor 5 maanden heb ik dit gevoel nooit gehad maar nu ik hier zit wel… zegt misschien iets over de levensstandaard… Ik kijk er ontzettend naar uit om op Hollandse bodem een lekkere boterham met kaas te eten en op een fatsoenlijke wc te kakken:p… het zijn kleine dingen maar toch wel basics of life die ik mis hahah! En natuurlijk kijk ik er naar uit mijn familie en vriendinnetjes weer te zien.. :D Wederom.. VEEL LEESPLEZIER!!
Helemaal onderaan het verhaal een link naar de foto’s..VEEL KIJKPLEZIER!!

Dag 26) VRIJ: Dehradun City ontdekken
Datum: 15-7-2012
Plaats: Downtown Dehradun
Het werd wel eens tijd dat we Dehradun gingen verkennen, dus met het public transport (14 rupees, 20 eurocent, voor ongeveer 40 min in de bus haha) naar het centrum gegaan. Eerst naar 1 van de bijzonderste Hindoe tempels gegaan, een tempel in een grot: Tapkeshwar temple dehradun. Erg bijzonder om te zien hoe eten en bloemen geofferd worden aan de goden…. wat vervolgens weer weggehaald wordt en aan de armen gegeven wordt. Iedere zondag werd er naast de tempel ook samen gegeten na het bidden. Erg leuk!!!! En lekker! Het beste eten wat we in lange tijd gehad hadden hahahah we voelden ons wel even zielig dat het gratis eten in een openbare hindoe tempel 5x zo goed was dan ons school eten. Maarja verschil moet er zijn:P….

Ook bezocht: Saai Baba (Jezus van India) Temple & Tibetan Temple! Heel bijzonder om op een zondag in de Tibetaanse tempel te zijn, toevallig waren we er net op het moment dat de Tibetan monks aan het bidden waren. WAAAAUWIE. En wij mochten als enige toerist (natuurlijk.. ik heb in 2 weken tijd geen ENKELE toerist gezien in Dehradun!) door de zaal lopen haha. Nog nooit zoveel net geschoren koppen & donkerrode kledij bij elkaar gezien:P. GREAT PICTURES!!
Na cultuur, wederom wat shoptuur: SHOP UNTIL YOU DROP!!! Blouse, rokje, tasje, zilveren oorbellen en ring rijker, een paar rupees armer!!! OOOOOOOEPS. Daarna samen met Chinees huisgenootje in een ‘Chinees’ restaurant gegeten. Hahahah maar het leek niet eens een beetje op Chinees. Laten we het Chindiaas noemen.

Dag 25, 27 & 28) High-lights van lesweek nummer 2!
Datum: 14-7 & 15 tm 18-7-2012
Plaats: Dehradun
--> PLANNING? Dat woord bestaat hier niet. Indiërs leven in het HIER en NU.. er zou een ‘feest-avond’ zijn zaterdag, maar het ging niet door want de DJ was niet te bereiken.. heel normaal om op de dag zelf te bellen en de DJ te boeken. Voor iemand die non-stop met/in/onder/tussen/voor/bij agenda leeft en weken voor zich uit plant ECHT NIET voor te stellen!!
Om 8.45 je lesrooster ontvangen dat je om 8.30 moet beginnen. INCREDIBLE INDIA!! Dit heb ik geweigerd; het mag dan hun normale gang van zaken zijn, ik wil niet te laat in de klas zijn en dat heb ik duidelijk gemaakt. Zou 4 lessen moeten geven, wederom waren 2 dubbel geroosterd, dus had ik er maar 2. WAT KAN JE WEL??

 VROUWENMOORD!!!!!!!!
Na de pauze lag op mijn laptop een roosje…. Ach wat schattig. Helaas val ik niet op Indiërs en al helmaal niet op schoolkindjes:P. Maar het roosje is dan nog een lief gebaar waar je om kan lachen. Waar ik minder om kan lachen zijn al die aanzoeken die ik al heb gehad hier. Ongelofelijk. En als de kerels het zelf niet vragen (iets in de richting van of ik getrouwd ben / in India wil wonen / een Indiase vriend wil) dan vragen de vaders het wel (please come with me, meet my sons and choose which one you like, meet my family, marry my son). Arranged marriage (trouwen geregeld door je ouders) was hier de standaard. ‘Daten’ bestond lange tijd niet/ was taboo. Als ouder zoek je een dochter/zoon van een goede familie die je kent. En that’s the way it was. Dit systeem komt voort uit het kasten system (officieel afgeschaft maar nog steeds erg zichtbaar) want toen zochten de ouders een partner voor hun kind en waren er kind-trouwerijen. Nog voor de puberteit lag het huwelijk al vast, en ouders tekenden voor dit huwelijk. Waarom? Om er zeker van te zijn dat het kind iemand uit dezelfde kaste / social class zou krijgen, en om te voorkomen dat er liefde zou ontstaan tussen hun kind en iemand van een lagere klasse.
Hoewel ik al misselijk word bij het lezen over gedwongen huwelijken, ik word nog misselijker als ik het woord Dowry (bruidsschat) hoor… Hoewel in 1961 ‘Dowry’ officieel verboden is geworden, het heerst nog steeds in de Indiase samenleving (nee niet overal natuurlijk, de beter opgeleide en open-minded Indiër weer beter). Kanyadanam (Kanya=dochter, Dana= kado) is heel belangrijk in de Hindoe trouwerijen. De dochter hoort weggegeven te worden aan de man, samen met de bruidsschat, die bestaat uit veeeeel geld, juwelen, goud, dieren, meubels, etc alles wat de familie van de man vraagt. Hoe rijker de familie van de man, hoe hoger de eisen. Er bestaan zelfs bepaalde verzekeringen/spaarplannen om als familie met dochter ervoor te zorgen dat je genoeg gespaard hebt om goud te kopen voordat je gaat trouwen… Wat gebeurd er als er niet genoeg gegeven wordt aan de familie van de man? Dat wordt niet geaccepteerd.. Dan ‘verdwijnt’ de vrouw. Door deze traditie wordt elke 12 uur een vrouw leven verbrand / vermoord alleen in Delhi al…. wil je meer lezen? … http://www.indianchild.com/dowry_in_india.htm
Vind je het gek dat de vrouw een slechte positie heeft in de samenleving??

 FEMALE - FOETUS MOORD!!!!
En daarnaast worden er ook heel veel vrouwabortussen gedaan: Foeticide of Female Feticide. Mensen willen geen vrouw omdat deze een mindere positie heeft in de samenleving en dit een hoge financiële druk zal brengen, versus mensen willen een zoon want dat betekend overdragen van familie naam, meer macht en cashen op de bruiloft..(en nog meer redenen). Triest. Daarom is het in India ook verboden om te checken of het een meisje/jongen is in de buik. Dit is illegaal.. maaaaaaar je kunt de verpleegster natuurlijk omkopen (corruptie!!).. of naar iemand toe gaan die zijn beroep gemaakt heeft van illegaal echo’s maken. Dit is big business in India!! Maar probleem wordt als maar groter, momenteel is de ratio 915 vrouwen op elke 1000 mannen in de leeftijd van 0-6 jaar. Betekent dat 1 op de 10 man geen vrouw kan hebben!!!! En in sommige provinicies is het nog extremer. De provincie Punjab heeft de slechtste sex ratio in de wereld. 700 vrouwen op 1000 mannen in de leeftijd van 0-6jaar. 7 op 10, betekent dat 3 op de 10 vrouwfoetussen wordt gekillt!!!!
Om een dochter krijgen aantrekkelijker te maken wordt er in sommige gebieden geld gegeven (5000 rupees voor een nieuwe geregistreerde dochter). Om een menselijk alternatief te bieden worden er wiegen geplaatst op centrale punten in de stad waar mensen hun dochter kunnen achterlaten ‘dumpen’ in sommige steden. OMG!!!!!!!!!!!!! INCREDIBLE INDIA!!!!!!!!!!!!!!!!

Een ander probleem is; vrouwen kunnen verkrachting niet aanklagen want dan worden ze zelf geweigerd in society. Je moet nog maagd zijn voor het huwelijk, zo niet.. dan ben je niks meer waard.
Dit maakt de verkrachters erg machtig, want die kunnen hun gang gaan zonder dat iemand de klok luidt. En daaaaaaarom worden wij ook zo gewaarschuwd elke keer we naar buiten gaan; EVE-TEASING. Another big complex social problem in India…

Laten we al de slechte dingen hier even vergeten en lekker relaxen in de zon… dus de rest van de middag op het dakterras (aka lelijke dak van de school) gelegen.. een beeeeeetje risky want er waren mannen aan het werk, maar die durfden niet eens te kijken hahahah z’on taboe is het hier… Wij mogen hier niet rondlopen als we onze knieën en schouders niet bedekt hebben, laat staan in bikini gaan zonnen.  MUHAHHAHA. Lol ik bepaal lekker zelf wat ik wel en niet doe;P. GIRL POWERRRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!

Dag 29/30/31) Reizen: AMRITSAR!!!
Datum: 19/20/21/22-7-2012
Plaats: TREIN & AMRTISAR
Donderdagavond 19-7 om 19.40 de bus naar Amritsar genomen, gezellig samen met mijn nieuwe Chinese vriendin. DEJA-VU!! 4 jaar terug reisden we met de family in de luxe Airconditioning-class en dit vonden we al TERRIBLE,… laat staan hoe ik de lage ‘sleepersclass’ waar we nu mee reisden vond… HELL on earth! Maar we hadden geen keuze, de hogere klasse zat helemaal volgeboekt. Maar elk nadeel heb zn voordeel; weer wat euro’tjes bespaard haha. Maar echt geen minuut geslapen, en amper een oog dicht gedaan, net zoals de mannen om ons heen die NONSTOP in de observatie-rol zaten. Ongelofelijk. Op een gegeven moment dacht ik, laten we er eens een wedstrijdje van maken; staren/elkaar recht in de ogen aankijken.. wie houdt het langste vol?!! En als je dan ff relax zat weg te dromen werd je moment verstoord door de kraaiende Chai-thee verkoper: CHAI CHAI CHAI CHAI CHAI CHAI CHAIIIIIIIIIIIJJJJIIIIHIEEEEE, afgewisseld met de DAL+CHAPATI (linzenprut +roti) vekoper.
Na de 12-uur durende treinreis eindelijk aangekomen in THE Sikh-city Amritsar in the provincie Punjab! 80% van alle Sikhs woont in Punjab, en de bekendste SIKH-temple (Gurudwara) is hier te vinden: The Golden Temple. De naam is afgeleid van de ‘beauty’ van de tempel en de (echt!) gouden omhulling. Wat is zo bijzonder aan deze tempel?!!!!

 GOLDEN TEMPLE
- Het is het spirituele centrum van de Sikh en staat symbool voor de onverwoestbaarheid van het Sikh geloof. Maar daarnaast is het ook een symbool van human brotherhood and equality.
- De Goeroe heeft bij het ontwerpen van de tempel ervoor gezorgd dat de tempel 4 deuren heeft; Noord, Oost, Zuid, West. Deze vier deuren moeten mensen uit alle verschillende kasten en rassen een welkom gevoel geven welkom te zijn. Mensen uit elke religie zijn welkom in de tempel….!! (en ze zijn niet alleen welkom.. ze komen ook echt langs;-)!) “people belonging to every walk of life are equally welcome”.
- De tempel is omringt door water wat symbool staat voor: Puurheid van de ziel, helderheid van gedachten, eenvoud van karakter. En je kunt een bad nemen in dit heilige water.
- De tempel is lager dan haar omgeving gebouwd; de bezoekers moeten trappen aflopen om de tempel te bezoeken. Dit is gedaan om de gelukkige tempelbezoekers een gevoel van bescheidenheid, in plaats van egoïsme of hoogmoed mee te geven… voor bijna alle Hindoeïstische tempels moet je vaak een aardige trap op. En kerken & moskees ook vaak trapje omhoog.
- Het staat op nummer 4 in de lijst van meest bezochte erfgoed ter wereld!! Het trekt meer toeristen aan dan de welbekende Taj Mahal. Het is de meest bezochte plaats in heel India…” 4th Most Popular Heritage site in the world in terms of number of visitors and revenue...”
De Taj trekt jaarlijk 2,5 – 3 million bezoekers, de golden temple 5,5 miljoen!!! Alleen in verhouding gaan veel meer buitenlanders naar de Taj, en veel meer Indiase toeristen naar de Golden temple.
- Net zoals in alle Sikh Gurudwaras is er een eetzaal waar alle mensen van alle geloven, geslacht, status enz. samen zitten in lange rijen in kleermakerszit om (gratis) hetzelfde (eenvoudige) voedsel te eten. De keuken in de Gouden Tempel deelt op gewone dagen tussen de 40,000 en 70,000 maaltijden uit in deze unieke manier, en als het hoofdseizoen is loopt dit op tot 200.000 maaltijden per dag. En de service geldt 24/7.. elke minuut van de dag kan je er eten. En al het voedsel wordt bijeengebracht door schenkingen en bereidt en verdeelt door vrijwilligers. En misschien grappig om te weten; er is een wachtrij van 1 jaar om hier te mogen koken (knoflook pellen / groente schoonmaken) of afwassen…. En dat is erg bijzonder voor India, waar ze het woord planning niet kennen.
-Deel van het golden temple complex is een soort van herberg/hotel waar je (gratis) kan overnachten.
- Wat doen ze in de Gurudwara? Bidden, veelal in de vorm van liedjes met typische muziek erbij. Mensen doen hun schoenen uit uit hygiëne redenen, en ze bedekken hun hoofd als teken van respect als . Ook offeren ze, meestal geld, wat wordt gebruikt voor het gebouw en het eten wat gratis beschikbaar wordt gesteld. Hier zie je ook dat het een praktisch geloof is.. wat ik erg goed vind! In tegenstelling tot het Hindoeisme bijvoorbeeld: De Hindoes offeren naast fruit ook ‘onzin’dingen (aka Xenos-zooi) om te offeren, wat daarna wordt weg gepleurd.
- Het is de meest& best georganiseerde en schoonste plek in India!!! & Rustigste & vredigste .. 
-Het is ook een Healing place… Mensen komen hier naar toe om van hun probleem af te komen. Als je de golden temple uitkomt en terugloopt van de tempel midden op het water naar de zijkant, dan heb je de tijd om een wens te doen… die echt uit zal komen, aldus de Sikhs die ik sprak en die maar al te graag vertelden over hun geloof. Dus heb deze kans natuurlijk niet laten schieten;)
- Het bidden eindigt altijd met het delen van de ‘Sikh-hosti’… oftewel: Karah Parshad, een mix van 1/3 griesmeel, 1/3 boter, 1/3 suiker. En de manier hoe dit gegeten wordt is heel bijzonder vind ik…(((( sommige mensen kopen de parshad (of maken het zelf en brengen het mee) en dan zit het in 1 bakje. Bij binnenkomst van de Gurudwara wordt (door een helper) de helft eruit geschept in 1 grote bak, vervolgens krijg je 2 bakjes extra, 1 eromheen, 1 erop. Bij het naar buitengaan hoor je de overgebleven helft in jou bakje te delen met 2(ofmeer!) anderen, daarvoor heb je immers de bakjes gekregen. En als je niks hebt gekocht/niemand om je heen hebt die het met jou deelt/etc, dan kan je ook aan het einde de zoete mix krijgen uit de grote bak, wat de andere helft is wat voor het naar binnengaan eruit is geschept door de helper…. Dussss alles wordt gedeeld met iedereen-> belangrijk
want dat laat zien dat iedereen gelijk is en welkom is.
- In het golden temple complex is een Sikh museum en hier zie je de geschiedenis van de strijders.
Je ziet veel schilderijen waarop de Sikh mishandelt worden door de Mughals (de heersers, Islamitische Mughal empire) die de Sikh wilden transformeren tot moslims. Hoe probeerden ze dit? Mensen in stukken hakken, of uit elkaar rukken, etc.. marktelingen; en heel veel van deze afbeeldingen zijn daar te zien. Ik vond het raar om dit in een museum te hangen en zelfs een beetje onrespectvol naar de mensen toe, maar toen ik een Sikh hier over vroeg legde hij uit; dit is een belangrijk deel van de geschiedenis. Het is niet mooi, maar toch kunnen we er trots op zijn want dankzij deze strijders bestaat Sikh religie vandaag de dag nog… We kunnen het niet zomaar vergeten. THATS TRUE.
- …….. Sikkhism klinkt als een mooi geloof.. alleen 1 ding zit me ontzettend dwars.. 80% van de Sikhs woont in Punjab.. Punjab is de regio met de slechtste sex-ratio…… Er is dus een duidelijke correlatie tussen Sikh zijn en female feticide. JAKKIE BAH.

 INDIA & PAKISTAN! Stiekem vriendjes??
Naast de Golden Temple hebben we ook de Indiaas-Pakistaanse grens (WAGAH border) opgezocht waar elke avond een officiële sluiting van de grens plaatsvindt. Het is een echt event, een grensceremonie waarbij de geheven vlaggen omlaag worden gehaald. En daarbij wordt geschreeuwd (Lang leve Pakistan versus Lang lage India) aan beide kanten, en gezongen. Hoe harder, hoe beter, hoe langer hoe beter. Aan beide kanten staat een grote tribune, en mensen komen van ver weg om hier een plaats te bemachtigen en hun land toe te juichen. De Pakistaanse tribune was nog niet half vol. De Indiase tribune die 4x zo groot was, was overvol! Aan beide kanten werd gedanst en werd er enthousiast met de vlaggen gezwaaid. Wat werd er ‘officieel’ gedaan?.. Je zag de Indische soldaten in speciaal kostuum en hoed (hanenkam) strijden tegen de Pakistaanse soldaten wie zo lang mogelijk kon schreeuwen. En dit afwisselend met wie zijn benen zo hoog mogelijk kon marcheren van de tribune richting de grens. EN aan het einde werd de vlag omlaag gehaald.
De grap is dat iedereen denkt dat Pakistanen en Indianen de grootste vijanden zijn maar dat valt wel mee in mijn ogen… na de sluiting van het event zit er wel een kans in dat de Grensbewaking/Douane van beide landen een kopje CHAI thee met elkaar drinken denk ik. Haha. Heb een aantal Indiërs gesproken die in Amritsar wonen en die zeiden ook dat het erg gemakkelijk is om de grens over te komen vanuit beide kanten. De grens ligt er immers pas sinds 1947 en je kan natuurlijk niet zomaar families scheiden. Ik wil niet zeggen dat India en Pakistan 2 handen op 1 buik zijn maar waarschijnlijk is dit voortdurende conflict (over Kasjmir) wel een conflict wat gevoed wordt door de regeringen van zowel India als Pakistan. Het is een schijnprobleem, het masker, om de ECHTE problemen in de samenleving te verbloemen. Echte problemen??? Armoede, On-hygiëne, Overbevolking, Child labour, Vrouwen-moord (Dowry), Corruptie(!!!!!), Racisme (door caste/religie), Terrorisme…… in beide landen.

JAMaaaaarrrr.. als je ook maar iets van Indiaas bloed hebt (als buitenlander) kom je Pakistan niet binnen.. en visa versa. Bijvoorbeeld een studiegenootje van me is volledig Nederlands, maar heeft een Pakistaanse vader en voorouders… hij heeft geen visa kunnen krijgen voor de reis naar India. Hoe verklaar je dat dan??? …Ik denk….. Om de rest van de wereld te bewijzen dat het een ECHT conflict is, moet je natuurlijk wel de juiste signalen uitzenden. En dat doe je middels deze dingen; strenge ambassades in het buitenland, en dan doet mond-op-mond reclame de rest van het werk. Het zou mij niks verbazen als de aanslagen van ‘08 inderdaad opgezet zijn door de strict geheime Indiaas-Pakistaanse commissie die het doel hebben het MASKER-conflict te behouden, wat in het voordeel is van de corrupte regeringsleiders . . . . … Maaaaarrrrrrrrr meer durf ik hier niet neer te schrijven want dadelijk word ik nog neergeschoten.:-)

 Trein teruggepakt. VRESELIJKE treinreis AGAIN!! Omdat we op de heenweg niks echt vervelend meegemaakt hadden waren we niet erg oplettend. Toen de trein aanreedt werd Samantha, mijn collega/reisgenootje/ nieuwe vriendin aangevallen door het raam (aka trein-tralies; zit geen glas voor alleen stalen strepen), dus dat was wel even schrikken. Indiërs zijn sowieso wel fan van het stelen en betasten.. maar als ze buitenlanders (blanken) zien dan draaien ze echt door. NOT GOOD.
We voelden ons bij terugkomst allebei niet super en waren India (en het Indiase eten) een beetje ziek dus daarom toen besloten om ZELF te koken!! Hahah WORTELSTAMP.. YUM YUM YUMMMMM. Het moet echt onwijs saai en smaakloos geweest zijn voor een Chinees/Indiër, maar het was ten minste gezond en voedzaam!! En het belangrijkste; ik was helemaal gelukkig met deze maaltijd!!!

Dag 33/34/35/36) High-lights van LES-WEEK nummer 3
Datum: 23 tm 28- 7-2012
Plaats: The Doon Global School, Dehradun
 CORE QUALITIES!!
-Lesgeven over CORE QUALITY THEORY – CORE QUADRANTS, door DANIEL OFMAN.
Oftewel Kernkwaliteiten – Kernkwadranten. Mensen die mij goed kennen weten dat ik geen echte lezer ben. Dus als ik enthousiast ben over een boek…dan moet het wel ECHT goed zijn! Ik raad het al mijn (studie)vriendinnetjes en familieleden aan! Het boek geschreven door Daniel Ofman: Hé, ik daar...?! (2008) Alles over kernkwaliteiten. In het Engels: Fancy Meeting Me Here...! (2008) All about Core Qualities. Ik zou zeggen… ga naar de website http://www.corequality.nl/ en bestel het boek in de webshop! Het is de kleine investering (25euro) meer dan waard! GO GO GOO GOO GOOOOOOOOOOOO AND BUY THIS BOOK AND ENRICH YOUR LIFE! Ja hier komt mijn valkuil naar voren: te veel van de kwaliteit ‘streverig’ zijn, te veel van het goede, kan soms doordraaien in ‘opdringerig’ zijn,… maar ik zal niet meer verraden want dan kopen jullie het boek dadelijk niet meer;-) Maar ik zal verklappen: Het is een theorie op het gebied van Persoonlijke ontwikkeling. En het is het beste concept wat ik ooit gezien/gelezen/gehoord hebt. En hierin delen velen mijn mening; Het boek is al vertaald in de belangrijkste wereldtalen en wordt elke dag meer en meer gebruikt, zowel in het bedrijfsleven als in de schoolbanken. Aankomende zondag heb ik een afspraak met een corporate trainer die ik toevallig tegen ben gekomen en interesse heeft om het op de Indiase markt te brengen….. cool!!

Het lesgeven over dit concept vind ik erg leuk omdat ik er zelf redelijk veel over heb gelezen en het erg boeiend vind, en dus ook boeiend kan vertellen. Ik probeer de kinderen actief te krijgen met leuke voorbeelden!! Heb alle kinderen een kopie gegeven van een (leeg) kernkwadrant, en heb de kinderen de opdracht gegeven om een eigen kernkwadrant te maken. En deze moeten ze om de beurt presenteren voor de klas voor 1 minuut. Persoonlijke ontwikkeling ( met name zelf-reflectie + presentatie vaardigheden) mogen hier wel een boost gebruiken, dus daar zorg ik nu voor. MAAAAAAR na een aantal dagen lesgeven blijkt de opdracht lastiger voor ze te zijn dan ik gedacht had van tevoren. De kinderen doen niks anders dan dingen uit hun hoofd stampen hier.. Serieuze zelf-reflectie is iets te hoog gegrepen; niemand was in staat om ook maar een kernkwadrant enigszins gevuld te krijgen .. laat staan presenteren….. Jammer. Maar een aantal leerlingen waren wel enthousiast en kwamen met vragen..dus daar was ik blij mee.

Voor de rest wordt het lesgeven steeds lastiger. Een groot deel van de kinderen is duidelijk meer geïnteresseerd in mijn uiterlijk/handgebaren dan in mijn lesinhoud. Want ze krijgen er immers toch geen punt voor, en het komt toch niet in hun tentamen. Jammerrrrrrrrr!! Maarja SHIT happens! Laten we zeggen, zo zijn kinderen van die leeftijd nu eenmaal…

 RUZIE
Ruzie met de directeur; Hij vindt dat wij (ik en Samantha, Chinese collega) ons niet goed aanpfassen aan de Indiase cultuur. En ik wil niet alles herhalen wat die vent heeft uitgekraamd maar de kern is: Hij heeft een hoop onzin uitgekraamd (verzinsels / liegen) om ons bepaalde dingen wijs te maken wat hem in zijn voordeel zou moeten werken. Een voorbeeldje: “we hebben wel electriciteit back-up, maar deze moet ooit rusten, daarom valt de stroom dan uit”. Niet waar…. Voor heel veel delen van de school is erg geen back-up (zelfs niet in de computer-hal!!!). Alleen voor zijn eigen huis natuurlijk wel.

Hij vind dat ik uit een extreem systematische samenleving kom (KLOPT!.. laten we het GOED-GEORGRANISSEERDE SAMENLEVING noemen) en dat ik me niet aan wil passen aan de Indiase stijl.
Ik ben het hier niet mee eens, ik pas me heel goed aan, maar als dingen INEENS veranderen, dan wil ik daar een verklaring voor hebben, en zeg ik niet zonder pardon OK. Maar zeg ik OK Hoe komt het? Maar een vraag stellen aan de hogere macht / hogere rang kan hier dus niet. Je moet domweg OK zeggen. Nee inderdaad, dat doe ik niet…… Dus heef ie mij de basis regels (in zijn ogen) van India nog even verteld:
1) Don’t be honest. People will smile at you but in fact they will talk bad about you. Don’t ask questions but just agree and accommodate if somebody requests you something. Do not question anything from more important persons.
2) Whenever your purchase always bargain / negotiate. Pay half!!
3) Never trust anybody but show that you can be trusted.
4) Be aware of molestation in public transport. (stelen+betasten)
5) LAST BUT NOT LEAST.. BELANGRIJKSTE VAN ALLEMAAL: Be accommodative, everything is flexible /nothing is fixed.. be part of the confusion/chaos.
Achjaaa laten we het culture clash noemen. Ik ben te onafhankelijk, creatief, eigenwijs, etc om alles maar dom uit te voeren wat me gevraagd wordt. Ookal doe ik mijn best. Haha. Maaaaaaar we hebben het goed uitgepraat en nu is het wel weer goed dus prima!! Tijdens de assembly heeft ie trots aan alle studenten opgehangen dat ik wederom 1 uur heb hardgelopen. Hij probeert me dan een ‘reward’ te geven door mijn ‘hardloop prestatie’ te melden aan heel de school…. Maar ik vind het eigenlijk maar gênant en stom. Haha.

 PROBLEMS in India
Welke problemen heeft India dan die ze willen verstoppen door verstoppertje te spelen samen met vriendje Pakistan?.... Zie hironder… En veel van deze problemen vallen met elkaar samen / zijn gerelateerd. Bv. Doordat er zoveel mensen zijn, salaris laag, en daardoor krijg je slaafjes.. etc. Erg complex.. daar wil ik mezelf en jullie verder niet mee lastig vallen!
* Overbevolking…
* Labour supply > Labour demand… Salary drops.
* Slavery: Driver / Maid / Cook / Helper; its all in the mix.
Mijn host in Delhi had een Schoonmaak hulp die dagelijks even kwam en soms ook kookte. Ook velen hebben een chauffeur. Net zoals wij appeltaart nemen met wat slagroom, doen hun een chauffeurtje erbij gewoon omdat het kan. En je wilt zelf toch niet moe worden door da chaos verkeer??!! Right. In het Intern huis hadden we een kok/slaaf. !! Een Nepalese kerel van 20 die al 4 jaar in India zit en het slaafje is; deur voor je openmaakt; water voor je haalt; spullen voor je sjouwt; eten voor je kookt; BIZAR! Zegt ook iets over de slechte economische toestand in Nepal…
* Armoede… geen sociale zekerheid of iets in die richting. Ze moeten de belastingen hier omhoog gooien!! (maar dat doen de corrupte leiders met alle macht in handen natuurlijk niet)
* On-hygiëne. Alhoewel de Hindoe zich graag 2x per dag opfrist om zijn lichaam rein te houden is er verder weinig van hygiëne besef te zien.
* Milieu-vervuiling, afvalbergen, afvalverbranding.. . . jak.
* Child labour. In verschillende restaurantjes werden we bediend door kinderen. En nee dit was geen family business…..
* Vrouwen-moord en foeticide (door Dowry (bruidsshat) traditie).
* Corruptie(!!!!!). Gurgaon (Zuid Delhi) is het nieuwe industriële en financiële center zuid van Delhi waar heel veel bedrijven/fabrieken (ook veel MNEs) gevestigd zijn. De stad (Die pas recent ontstaan is en nog steeds in extreme groei is) wordt ook wel black money- city genoemd… waarom?. Iemand vertelde me: veel van wat er staat is gebouwd met zwart geld, dat de corrupte politieke leiders in Zwitserland hadden staan, maar doordat het bankgeheim (misschien) (deels) zou verdwijnen, waren ze bang dat hun praktijken aan het licht zouden komen, en daarom hebben ze uit voorzorg het geld van de bank weggenomen.. en ipv in hun sok stoppen, hebben ze het geïnvesteerd in vastgoed.
* Racisme (door caste/religie), zit waarschijnlijk in het bloed van de Indiër. Bv. Het zoontje van de directeur zit hier ook op school, en die denkt dat hij alles kan flikken, en anderen kinderen accepteren dit gedrag. Ongelofelijk.
* Terrorisme.

 Verkeer in India een chaos omdat..
- Er weinig regels zijn, en de regels die er zijn niet gevolgd worden.
- Weinig stoplichten en verkeersborden zijn; en de stoplichten die er zijn stralen geen gezag uit.
- Zowel tuktuks, autos, fietsers, riksja’s, marktkramen, vrachtwagens, landbouwvoertuigen, koeien, honden en andere dieren, etc etc, bewegen zich voort tussen de overvloedige krioelende mensen-massa.
- Een minimum leeftijd voor een simpel voertuig rijden (zoals een brommer) bestaat niet…
- Een limiet voor maximum aantal mensen op/in/aan een voertuig is er niet..
- Een rijbewijs te koop is of in een handomdraai verkregen wordt; 1 theorietest.. daarna 6 maanden learning license (gewoon zelf de straat op en oefenen),.. daarna 1 practical test dan heb je hem in the pocket. Appeltje eitje.

 Cultuurverschillen;
- Male-dominant. Mijn assertiviteit en onafhankelijkheid wordt niet altijd (meestal niet:P) met een lach ontvangen! En voor de meesten is het een SHOCK dat ik ergens ‘alleen’ ben! Alone? No family? No friends? You visit somebody here? You don’t know any Indians over here? Do I need to help you?!
Vrouwen gelijk zeggen ze?????.. Nog een voorbeeld: In de schoolagenda van de school staat er ‘father name, phone number and office address’. Onder mother name staat er alleen ‘phone number and home address’? Hoezo dat nou????? Heeft de moeder geen office dan?;)!! ‘In Nederland wel hoor, wij hebben zowat meer fulltime huisvaders dan huismoeders;)! (beetje aandikken he!)

**** INEQUALITY ****
- Oneerlijke samenleving!!.. racisme. .. ik kan hier wel een boek over schrijven. Maar waar het op neer komt; mensen behandelen elkaar niet als gelijken. Rijk / Arm , Man/Vrouw .. verwachten & krijgen een andere behandeling. Oneerlijkheid ten top!!!!!!!!!!!!!! BV: Er werd een voetbaltoernooitje georganiseerd voor de verschillende groepen. De spelers op het veld, de rest van de studenten om het veld in kleermakertjes-zit, en alle leraren en directeur en vrouw op het grote podium. De leraren op stoelen, de directeur en zijn vrouw op de VIP Seats (van leer)…. Alleen al het feit dat we een verdieping hoger zaten dan de kinderen.. en dan ook eens die VIP seats.. belachelijk.
Om de sfeer wat op te beuren had ik mijn laatste (!kostbare!) pakje speculaasjes (ik wil bolletje!) naar beneden gehaald en aan de leraar naast me gegeven om het pakje vervolgens door te geven aan de volgende. Ik had geteld, er waren meer speculaasje dan leraren..maar sommigen waren zo egoïstisch / voelden zich beter dan de rest en hadden er 2/3 gepakt, en daarom hadden de laatste 4 niks. Wat zei de directeur? ‘ja je had zelf geen koekje moeten pakken Aireen, door jou hebben sommigen nu niks, erg egoïstisch’… Ik ging hier natuurlijk tegen in, maar dat kon eigenlijk niet want wat de directeur zegt is FEIT… Ongelofelijk. Hij kan van geluk spreken dat ik geen zwaar/scherp voorwerp binnen handbereik had anders was ie er misschien wel niet meer geweest… HAHAH grapje, maar ik KOOOOKTE wel echt van binnen!!! HOE ONEERLIJK is het leven hier!!! Na dit speculaas conflict ben ik gauw van het podium gesprongen en lekker in kleermakertjes-zit bij de kinderen gaan zitten…OLEEEEEEE

- Extreme hierarchie in het dagelijks leven / in organisaties.
Het laatste semester in Tilburg had ik een vak ‘business ethics’ wat ging over ethisch handelen; wat goed en fout was en hoe mensen (niet) behandeld moeten worden in het algemeen.
Al de regels (gebasseerd op Kant’s philosophy; Kantian ethics for Business) die hier beschreven worden, worden op deze school GROF geschonden.
1) Universaliteits principe: Behandel anderen op die manier hoe je zelf ook behandeld zou willen worden. 2) Menselijkheids principe: Behandel de mensheid (zowel jezelf als de ander) nooit puur als een middel maar ook altijd als een ‘doel op zichzelf’. Dus gebruik anderen niet zomaar, iedereen heeft menselijke waardigheid. 3) Kingdom of Ends principe: De makers van de regels voor de samenleving zijn evengoed de volgers van de regels; voor iedereen gelden dezelfde regels.

Eigenlijk heeft het weinig uitleg nodig maartoch zal ik een voorbeeldje geven per principe; 1) De directeur behandelt de meeste werkers alsof ze afval zijn. 2) Er zijn slaafjes aanwezig die tot actie overkomen als er op de bel wordt gedrukt/geroepen. Niet erg menswaardig om de werkers puur in te zetten voor een shitklusje en verder nog niet aan te kijken/ te negeren. 3) Het zoontje van de directeur meent dat ie alles kan maken (pakt dingen af van anderen) en de anderen accepteren dit. De klas-captain hoeft bepaalde regels niet na te leven; voorkeursbehandeling.
En bv hier op school: Alle macht is in handen van 1 man. De directeur. ECHT WAAR. Voor alles (werkelijk alles) moet hier toestemming gevraagd worden aan Principal-sir. ‘Verantwoordelijkheden verdelen’ of ‘Empowerment’ zijn onbekende termen hier.. geen verantwoordelijkheid / geen macht = machteloosheid = mensonwaardig. !!!!!!!!!!!!!!!!

* RESPECT: Respect vorm om de voeten van de ouderen / hogere positie aan te raken. Leerlingen raken voeten aan van de directeur. Maar ook binnen familie; jonge broertje raakt voeten aan van oudere zus. Respect hebben/tonen wordt erin gedramd vanaf baby zijnde. Ik dacht echt van WTF waarom raken ze mijn voeten aan!!!

* ETEN!! Iedereen eet om te leven (uitzonderingen bestaan altijd natuurlijk;)!) maar hier in India zijn er ook aardig wat mensen die leven om te eten. De Indiërs houden van goed, veel, vers eten. Je eten bewaren in de koelkast of vriezer is dan ook not done! Heel veel Indiërs doen niks anders dan slapen, niksen, ETEN.

 Cultuurproblemen (in de ogen van een onafhankelijke, stugge en eerlijke Hollander!)
- Extreme afhankelijkheid
I’ll take care of it. No problem, Don’t worry, No issue; everything will be arranged for you. Let’s wait and see. Let me bring you. Let me do this for you. Let me arrange this for you. Let me take care of this. I will tell you later. I will let you know when the time is there. En ga zo maar door ….. dit zijn de meest gehoorde uitspraken. Dat is India. Mensen zijn onwijs afhankelijk van elkaar door deze manier van omgang met elkaar. Bv als wij vragen hoelaat gaan we morgenmiddag weg? Dan is het antwoord van de directeur: I’ll let you know before that time, don’t worry. En hij geef geen tijdsaanduiding/ indicatie. Ik vraag waar we bepaalde groentes kunnen kopen, is het antwoord van de directeur: i’ll show you later. En niet; daar en daar. ERG FRUSTREREND!! Want je weet dus zo ook niet waar je aan toe bent!!
Kinderen worden hier niet zo opgevoed net zoals bij ons. Wij worden opgevoed om zelfstandig te worden, onafhankelijk van ouders / familie, keuzes maken, en je eigen leven bepalen. Hier niet.. hier moet er respect getoond worden voor de ouderen, en zij zijn dan ook degene die de beslissingen maken, en je leven besturen, de bestuurders van jou als marionettepop. Eigen inbreng wordt hierin niet gewaardeerd. Het wordt voor je gedaan/besloten. JAKKK ik haat dit!!!!! I WANT TO BE FREEEEE AS A BIRD!!

- OVER-FLEXIBILITEIT: leidt tot ‘ja-zeggen-nee-doen’, niet op elkaar kunnen bouwen, liegen, beloftes verbreken, bullshitting… = GEEN VERTROUWEN.
*Een aantal studenten beloven (verschillende keren) om eten mee te brengen; doen ze niet.
* Directeur belooft ons ‘vandaag’ water te brengen, doet hij niet. Directeur vertelt ons dat we een ‘casual’ day hebben (een keer geen uniform voor de kinderen) maar die komt er niet. Directeur belooft dat alle kinderen zondag een tripje hebben, en op de dag blijkt het maar de helft van de kinderen te zijn…. Hoe hoger de functie, hoe meer beloftes verbreken met liefde wordt geaccepteerd ofwat? Terribleeeee.
* Wij maken belofte om ergens op een bepaalde tijd te zijn, het wordt 10x herhaald en bevestigd door de ander; om er wel zeker van te zijn dat we doen wat we zeggen.. maaaar als wij een belofte maken, dan komen we hem ook na, daar is geen herhaling voor nodig. Als wij ook maar twijfelen of we de belofte waar kunnen maken, dan maken we de belofte niet…. Groot cultuurverschil!!!
Wij leren om meer waar te maken dan de beloftes die we doen; waarmaken > beloftes. Performance > expectations. In India is het precies andersom; er worden honderden beloftes gedaan, en slechts een paar worden er waargemaakt. Expectations > performance. Door deze expectation setting (waar mensen zich ook bewust van zijn) krijg je een samenleving waarin mensen niet op elkaar willen/kunnen vertrouwen. En dat is vreemd eigenlijk, want tegelijkertijd worden de Indiërs erg afhankelijk opgevoed (‘i’ll take care of it).. Erg tegenstrijdig!!

Over-flexibiliteit (wat direct vertaald kan worden in onbetrouwbaarheid) is diepgeworteld in de Indiase cultuur. ‘DON’T TRUST ANYBODY; but show that you can be trusted’ was 1 van de 5 MUSTKNOWS in India. Ik heb hier erg veel moeite mee. GEFRUSTREERD. Als je een belofte maakt moet je hem ook nakomen. En als je iets zegt, moet je het ook doen. EN ZO IS HET!!!

 BUSINESS-SUIT CREATION!!
Dehradun city center in de stromende regen (lees: zeeeeeeikesnat) afgestrompeld om mooie stoffen te vinden voor een TAILOR-made suit. Onder het motto information/knowledge is power had ik al het nodige opgezocht om een goede stof te kopen en me niet af te laten zetten.  !!! Een halve dag over gedaan maar uiteindelijk mooie antraciet-grijze wolle stof gekocht in een mooie stoffen-bazaar voor een goede prijs want het was een fixed-price store! NICE. Ook een goede (hopelijk is het inderdaad zo!) tailor gevonden die me van top tot teen gemeten heeft.. over een paar dagen moet ik terug om een maat-check te doen. . . ben benieuwd!! Meer dan duimen kan ik niet doen….

Dag 37) Zondag: Vrij: Little Tibet bezoeken.
Datum: 29-7-2012
Plaats: Clementstown, Dehradun.
Op de zondag proberen we het drukke India en het schoolleven te escapen… vrij lastig, maaaaar we doen ons best! Deze zondag was het goed gelukt. We zijn naar een Tibetaanse nederzetting gegaan. Het eerste wat we daar gedaan hebben? BEEF MO MO gegeten (dumplings met rundvlees vulling) HEEEEEEEEEEEERLIJK. De Hindoes jagen de koe op straat niet eens weg .. laat staan koe eten!! Daarom juisttttt hadden wij zin in Koe. Haha gewoon omdat het kan. Daarna de mooie boeddhistische tempels en het grote Boeddha standbeeld bekeken. Leuk!!!!
Ook de meisjes zouden deze dag eigenlijk ‘vrije tijd’ krijgen in de stad. Vorige week was dat al beloofd, maar toen was het zonder reden gecancelled, en wat nu… voor de 2e keer werd het zonder pardon afgezegd door de directeur… Nou beter gezegd,, de meisjes dachten dat ze gingen tot een half uur voor eigenlijk vertrek, toen werd gezegd.. neeee het gaat niet door… reden? Het regent, dan worden de meisjes ziek dat wil ik natuurlijk niet hebben. GROOTSTE BULLSHIT EVER. Ongelofelijk hoe 1 man alle macht in handen heeft en de hele groep zo kan behandelen. De meisjes kijken er dagen naar uit om eindelijk zelf wat rond te shoppen en dan heb je Meneer de directeur die denkt dat hij god zelf is en alles kan doen/maken zonder enige verantwoording hier voor af te leggen. VERSCHRIKKELIJK. HAAT^2 in het kwadraat:P.))

Dag 38/39/40/41/42) High-lights van LES-WEEK nummer 4
Datum: 30-7-2012 tm 3-8-2012.
Plaats: The Doon Global School, Dehradun.

 Bijzonderblank.
Na 4 weken lesgeven een gesprek gehad met de eigenaar van de school. Hij was tevreden over de lessen maar wilde ons graag ‘blootstellen’ aan zoveel mogelijk kinderen. ‘Because they have never seen such a thing before’ (!!!!???thing???!!!! wij worden als vreemde ‘dingen’ beschouwd hahaha ja echt waar) Tot nu toe had ik alleen de oudere klassen les gegeven (want de jongere kinderen kunnen weinig Engels) maar hij wilde graag dat we ook met de jongere kinderen wat zouden doen. Niet in de vorm van lesgeven dan want daar begrijpen te weinig van, maar in de vorm van activiteiten; doen/interactief bezig zijn. Dus Samantha en ik hebben een leuk programma’tje opgezet voor de jongere klassen (leeftijd 10-14) bestaande uit dans, sport, en knutsel activiteiten. Dus we zijn in functie veranderd… van lerares naar activiteitencoördinator! Leuke afwisseling!

Gisteren was de eerste dag van ons nieuwe programma. De eerste opdracht die we de kinderen gegeven hebben: posters maken. Hoe ziet de wereld eruit over 50 jaar?? WAAAAAAAAAAAUW ongelofelijk om te zien wat een gebrek aan creativiteit deze kinderen hebben. Ze kunnen alleen maar woordjes/zinnen/regels stampen, zelf denken hebben ze nooit gehoeven/geleerd… laat staan iets nieuws creëren. ECHT WAAR!!! Ongelofelijk! Incredible India!! Wat is het vrije/losse schoolsysteem in Nederland toch goed!:-D HUPPPPPPPP HOLLAND HUP!!!
Zodra het muziek system gearriveerd is willen we leuke dans-spelletjes (in koppels) gaan doen die de interactie van de jongens en meisjes moet versoepelen. Bv Ballonnendans / krantendans Op Pauliens 14e verjaardags-feestje (fuif!) was dit erg geslaagd… dus ik kijk er erg naar uit!! Maar nu eerst nog muziek zien te krijgen.. misschien moet dit system wel uit Noord Oost India komen.. waar geen stroom is momenteel.. (hier gelukkig wel, al is er wel veel stroomuitval!) en komt het muzieksysteem pas aan als ik weer in Nederland zit.. CHALO, LET’S WAIT AND SEE!

Een foto zegt meer dan 1000 woorden.. bij deze de link naar de foto albums: het nieuwe album: Deel 2 Incredible India. https://plus.google.com/u/0/photos/113630881983708893094/albums

• 03 Augustus 2012 - 15:48

Marc:

Hoi Irene,
    wat een belevenissen allemaal. Het is van hieruit moeilijk voor te stellen hoe het daar is als je er nooit bent geweest, maar door jouw verhalen komt het wel dichterbij. Ongeloofelijk wat een verschillen op alle gebieden! Geniet er nog van en ik kijk al uit naar je volgende update.

groetjes,

Marc

• 03 Augustus 2012 - 21:30

Debbie:

Hey!!

NOG EVENTJES MAAR en dan ben je weer lekker thuis!! Hahaha wat een frustraties allemaal en wat een eikel zeg die directeur!
    Misschien wel leuk nu met die jongere kinderen toch? Beetje afwisseling!
    Gisteren meteen je boek besteld na je berichtje en ik had er even als opmerking bijgezet dat ik het wel moest kopen door mijn over enthousiaste vriendin hahaha!! was wel leuk berichtje hoor :P Ben benieuwd naar het boek!
    Vandaag verhuisd :) Als je terug bent ben je verplicht heeeeel snel langs te komen!!!!!!

Snel weer keer skypen oke??!!

KUS!

• 04 Augustus 2012 - 10:26

Hetty:

Hoi Irene! Eindelijk een bericht van mij. Heb nog niet alles gelezen, maar wat ik gelezen heb is heel indrukwekkend! Knap dat je dat durft allemaal, is een heel andere vakantie dan de doorsnee nederlander heeft. Heel veel groetjes van ons allemaal!

• 04 Augustus 2012 - 12:52

Leon:

ja Ireen India scheelt dus echt niet van Nederland zo te lezen. vervang in jouw verslag schooldirecteur door Manager,bankdirecteur, burgemeester of minister en je hebt Nederland. Ook hier draait alles om eigenbelang en persoonlijke macht. Je vader deelt zijn geld ook niet met de arme zieke Helliemonder toch???? en laat jij in je mooie studentenkamer de daklozen en junks van Tilburg slapen? toch zeker wel als je er zelf niet bent dan?? en hier heeft de burgemeester ook een eigen kamer, chauffeur, slaven (ambtenaren) etc. En denk je dat hij een broodtrommeltje meeneemt naar zijn werk? en toch is hij zo dik...rara.

Ik vindt t een kei boeiend verhaal maar snap niet dat jij met jou knowhow niet ziet dat alle verdorvenheid die ze in \India hebben ook in het Westen bestaat. right under your nose!
    en dan zal ik het nog niet hebben over banken en verzekeringen, zelfverrijking met bonussen topsalarissen, belastingonduiking , fraude, verwevenheid "gegoede" pakken laag (kots kots) met criminelen etc. PS wie denk je dat die aanslagen in America heeft gepleegd op 911? THink, Think!!

• 04 Augustus 2012 - 17:22

Eline:

Hee Irene,

Veel plezier daar nog. De waga border was een interessant verschijnsel.
    Toen we in Jaisalmer waren, vroegen we ons af waarom als die wind molens er waren in de woestijn.
    En de camelman vertelde ons dat de helft van die wind molens diende om de pakistaanse grens van elektriciteit te voorzien. er zijn daar hekken tot ver onder de grond en ver boven de grond.
    Pakistan en India zijn wel degelijk in conflict in het zuiden. Maar wat de rol is van de waga border is mij nog steeds een vraagteken. Een schijnbeweging om nationalisme te creeeren oid???

• 05 Augustus 2012 - 02:42

Niels:

Bizar verhaal weer Irene! Goed bezig.
    Eigenlijk zou de directeur deze blog eens moeten lezen. Dat zou hem helpen om zich in gedachtes van anderen te kunnen verplaatsen.
    x

• 05 Augustus 2012 - 13:41

Karlijntje:

Ireeeenn!! jij bent de nieuwe kofi annan haha! wauw! wat een girl power :D en snap dat je gefrustreerd raakt door die samenleving daar, is toch een hele shock als je dr met je neus bovenop staan! wij hebben dr miss later ook nog wel mee te maken als we in t bedrijfsleven zitten maar tot nu toe is ons leventje nogal zorgeloos! ;) MAAARRRR je doet wel alles tot nu toe om die persoontjes daar duidelijk te maken wat jij dr van vind! TOP! ze moeten daar ook maar even openminded zijn en miss realiseren ze zich dat wel een pietsiebeetje dat het allemaal nogal vastgeroest zit! en die arme speculaasjes.. zoveel geofferd haha!:) wel echt leuk om weer te lezen zo'n uitgebreid verhaal! heerlijk!! We viberen vandaag wel ff als je tijd hebt he! jij moet maar bellen met je drukke leventje haha, ik zit wel klaar;) Geniet dr nog even van! nog 2 weekjes! en dan daaaatteeeeenn!! net als deb, VERPLICHT!!

Dikke kus

• 06 Augustus 2012 - 23:22

Rob Van Vught:

Hallo Irene,

Wat een geweldige belevingen en topprestatie hoe je met je inspanning kinderen helpt.
    Heel anders als 4 jaar terug, toen we samen met ons gezin door india gereisd hebben en naar india keken, neem je nu deel aan het leven in INdia en het leven op een kostschool. Veel mensen hebben iets van je gezien en van je gedrevenheid en doorzettingsvermogen genoten.
    Gebonden vrijheid wordt door velen anders beelfd!.
    Leuk dat je ook met jongere kinderen gaat werken, beleef het als een ontspanning.

Zorg goed voor je medemensen en jezelf en nog prettige weken.
    Liefs en tot 20 augustus. Pa Rob

• 14 Augustus 2012 - 23:52

Joep:

Ireentje! Diep, diep respect voor je. Als ik het zo van afstand kan beoordelen, doe je geweldig werk! En wat een avontuur en wat een verschillen. Heb je foto's bekeken op fb, en dat ziet er top uit. Geniet nog van je tijd daar, en als je in NL bent, wil ik AL je mooie verhalen horen. Good luck, xx Joep

Ps. Je hebt me wel eens verteld dat ik iets met mijn journalistieke kwaliteiten moet doen, zullen we dan samen een krant oprichten? Haha, heel leuk, enthousiast, puur en gemeend.